Bediening of buffet?

catering op je bruiloft
Catering op je bruiloft
9 juli 2018
Gezonde hapjes voor bij de borrel
Gezonde hapjes voor bij de borrel
9 juli 2018

Bediening of buffet?

bediening of buffet

Bediening of buffet?

Wanneer zet je welke optie in?

Bediening en een buffet kun je beide inzetten wanneer je catering bestelt voor jouw evenement. Het is alleen lastig om te bepalen welke optie je wanneer inzet. Dus wanneer zet je welke optie voor catering in? Dit ligt allemaal aan hoe formeel de gelegenheid is. Formele evenementen zijn bijvoorbeeld perfect voor het inzetten van bediening. Bij zakelijke evenementen kies je eerder voor een buffet. Maar hoe maak je onderscheid tussen formeel, zakelijk en informeel? Hieronder wordt dit allemaal duidelijk uitgelegd. Daarnaast wordt er ook verteld over welk eten nou precies geschikt is voor welke gelegenheid en waarom.

Wat serveer je wanneer?

Wanneer je kiest voor bediening, houdt je je in de meeste gevallen aan een menu. Dit menu heeft vaak drie tot vijf gangen. Soms zelfs zeven! Deze gangen worden in de volgorde van voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht geserveerd. Wanneer het menu meer gangen heeft, worden er eventueel nog hapjes geserveerd voorafgaand aan het voorgerecht. Daarnaast kan er ook nog een bijgerecht tussen het hoofd- en nagerecht geserveerd worden. Wanneer je alleen hapjes bestelt voor de bediening noem je dit een walking dinner. Buffetten bestaan vaak uit alleen hapjes of grote schalen met gerechten die je in kleine porties opschept. Er is veel variatie in deze gerechten, omdat een buffet in de meeste gevallen veel gasten moet voeden. Dan is het fijn wanneer zij keuze hebben uit verschillende opties.

Wanneer bediening?

Zoals al eerder gezegd werd, zet je bediening in bij formele gelegenheden. Negen van de tien keer zijn dit feesten. Bruiloften, gala’s, jubileums, belangrijke verjaardagen en verlovingsfeesten zijn voorbeelden van formele feesten. De gastenlijst voor dit soort feesten zijn vaak lang en gasten kleden zich volgens een dresscode. Daarnaast is een formeel feest altijd voor een speciale gelegenheid. Daarom is het ook zeer toepasselijk dat de gastheer of gastvrouw hiervoor bediening regelt. Dit maakt de gelegenheid net iets meer speciaal dan een buffet zou doen.

Wanneer buffet?

Voorbeelden van zakelijke gelegenheden waarvoor je een buffet in kan zetten zijn bedrijfsfeesten en open huizen. Daarnaast kun je ook een buffet inzetten voor informele feesten. Bijvoorbeeld babyshowers, een verjaardag die niet zo speciaal is als je vijftigste en kleinere bruiloften. Een buffet geeft mensen de kans om zelf te bepalen hoeveel zij eten. Bovendien is het een kans om het ijs te breken met andere gasten. Eten is namelijk een zeer geliefd gespreksonderwerp en hierover wordt veel gekletst in de buurt van de buffettafel. Tot slot kun je jouw gasten na het feest een doggybag meegeven wanneer er eten overblijft.