De lekkerste hoofdgerechten uit de Arabische keuken

getuigen
I can’t say ‘I do’ without you! Zo vraag jij je getuigen.
16 februari 2020
bruiloftsgerechten
Bekende bruiloftsgerechten uit verschillende landen
16 april 2020

De lekkerste hoofdgerechten uit de Arabische keuken

hoofdgerechten

Het zal je niet verrassen dat wij gék zijn op de Arabische keuken. We delen onze liefde voor deze keuken niet alleen tijdens de evenementen die wij culinair verzorgen, maar ook in deze blog. De Arabische keuken staat bekend om zijn vele verse groenten, kruiden en specerijen. Sommige gerechten zijn heel bekend in de Nederlandse keuken, andere zijn nog minder bekend. Vandaag delen wij graag de lekkerste hoofdgerechten uit de Arabische keuken.

Mezze

mezze

Mezze zijn de Arabische variant van Italiaanse antipasti en Spaanse tapas. Het zijn kleine hapjes die in verschillende schaaltjes en bakjes op tafel worden gezet om samen met elkaar te delen. Ze kunnen als voorgerecht of als hoofdgerecht geserveerd worden. Er wordt meestal een combinatie van warme en koude mezze geserveerd. Bekende mezze zijn bijvoorbeeld baba ganoush, hummus, Izgara köfte en falafel.

Shakshuka

shakshuka

Shakshuka is een bekend eenpansgerecht uit de Arabische keuken. Het gerecht wordt in verschillende varianten in diverse landen bereid, maar is waarschijnlijk oorspronkelijk afkomstig uit Tunesië. Shakshuka is een stoofpotje van eieren bereid in een saus van tomaten en groenten, gekruid met onder andere komijn, paprikapoeder en cayennepeper. Shakshuka wordt meestal zonder vlees bereid, maar soms wordt er ook lamsgehakt toegevoegd. Je eet shakshuka vaak met brood.

Tajine

tajine

Een tajine is een aardewerken stoofpot in de vorm van een kegel. De tajine komt oorspronkelijk uit Marokko. Veel Marokkaanse gerechten worden dan ook in de tajine bereid. De gerechten die je in deze stoofpot bereidt worden meestal ook tajine genoemd. Je kunt veel verschillende soorten tajine gerechten bereiden. De gerechten bestaan meestal uit een combinatie van vlees, groenten en specerijen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan lamsvlees met dadels, kip met citroen of gehaktballetjes in tomatensaus. Iedere streek heeft zijn eigen tajine gerechten en ook in verschillende families gaan eigen familierecepten rond.

De imam viel flauw

imam bayildi

Imam Bayildi is een Arabisch gerecht dat letterlijk vertaald ‘de imam viel flauw’ betekent. Het verhaal achter dit gerecht is dat de imam dit gerecht proefde en het zo lekker vond, dat hij flauw viel. Of het waar is zullen we nooit weten, maar we kunnen je wel vertellen dat Imam Bayildi een overheerlijk gerecht is. Het zijn aubergines gevuld met een heerlijke saus met tomaten, specerijen en gehakt. Niet iedereen houdt van de smaak van aubergines, maar dit gerecht is bij veel mensen favoriet. Probeer het zeker eens!

Wil je jouw hoofdgerecht afsluiten met een heerlijk dessert? Lees dan ook onze blog over de lekkerste desserts uit de Arabische keuken.