Tajine, een zalig avontuur voor je smaakbeleving

Maak je gerecht bijzonder met kruiden!
Kruiden maken het verschil
27 september 2017
zoetigheden
Zoetigheden in de Arabische keuken
9 februari 2018

Tajine, een zalig avontuur voor je smaakbeleving

Tajine

Tajine, een zalig avontuur voor je smaakbeleving

Sprookje van 1001-nacht

Al in de 9e eeuw wordt de tajine voor het eerst beschreven en wel in het beroemde ‘1001 nacht’. Tajine betekent ‘ondiepe aardewerk pot’. Dat klopt, maar dat doet tekort. De deksel is niet plat, maar vulkaanvormig. Vaak is hij sierlijk beschilderd.

Marokko en Tunesië

In Tunesië en Marokko eet men nog steeds dagelijks stoofpotgerechten bereid met een tajine. Er zijn ontelbaar veel tajineschotels, want je kunt alles combineren in deze stoofpot. Van zoet tot hartig, eigenlijk smaakt alles heerlijk.

Gezond lekkers

Tajines zijn er in meerdere materialen, van aardewerk tot gietstaal. De vulkaanvormige deksel zorgt ervoor dat de stoomsappen weer terugstromen. Bij deze vorm van koken heb je maar heel weinig vet of olie nodig!

Vlees met fruit?!

Traditioneel wordt de wordt het veel gebruikt voor kipgerechten. Andere vleessoorten waren veelal te duur en werden voor speciale gelegenheden bewaard. Marokkaanse vleesgerechten worden vaak met zoet fruit gecombineerd, bijvoorbeeld van stukjes kip met abrikozen gevuld met amandelspijs!

Avontuur voor je zintuigen

Vaak wordt een schotel bereid met harissa, een soort Marokkaanse sambal. Een lekker supersimpel tajine daarmee is de paprika-eiertajine. De paprika’s en uien stoof je in harissa tot alles zacht is. Paprika in het midden, want daar gaart het beter. Maak vier kuiltjes. Dan breek je vier eieren stuk voor stuk boven die kuiltjes. Strooi wat peper en zout erover, deksel er weer op, even tien minuutjes laten na stoven en je hebt niet alleen een heerlijk, maar ook heel mooi tajine-gerecht.

Groenten en saffraan

In de typisch Marokkaanse keuken wordt veel gewerkt met saffraan en munt, een zalige combinatie. In samenspel met gehakt, wat natuurlijk ook vegetarisch gehakt mag zijn, uien, wortels, aardappels, tomaten, pepers en paprika, krijg je een heerlijk gerecht. Voeg naar smaak nog kaneel en komijnzaadjes toe en je bent gegarandeerd verslaafd aan de tajine!