Kruiden maken het verschil

mediterranean
De mediterraanse keuken
3 augustus 2017
Tajine
Tajine, een zalig avontuur voor je smaakbeleving
16 november 2017

Kruiden maken het verschil

Maak je gerecht bijzonder met kruiden!

Kruiden maken het verschil

Maak je gerecht bijzonder met kruiden!Koken met heerlijke kruiden zorgt voor een bijzondere maaltijd. Maar welke kruiden zijn geschikt bij jouw gerecht ? Het belangrijkste van het toevoegen van kruiden is dat je kiest wat jij lekker vindt en dat je weet wanneer je een kruid moet toevoegen. Niet zo bekend met kruiden? Geen probleem. Na het lezen van deze blog weet jij de basis van het koken met heerlijke kruiden!

Gerechten met harde en zachte kruiden

Het is erg belangrijk om te weten hoe je kruiden het beste kan toepassen. Je wilt immers niet dat je gerecht eronder lijdt! Over het algemeen kunnen we deze smaakmakers indelen in ‘hard’ en ‘zacht’. De harde kruiden kun je het beste vanaf het begin van het kookproces toevoegen. Op deze manier krijg geeft de kruid het meeste smaak af. Voorbeelden van harde kruiden zijn: tijm, lavendel, laurierblad en rozemarijn. Ook gedroogde kruiden kun je ver van tevoren meekoken. Zachte kruiden zijn vooral bedoeld om op het laatst aan het gerecht toe te voegen. Deze geven vaak een frisse en smaakvolle ‘finishing touch’ aan je gerecht. Voorbeelden van zachte kruiden zijn: munt, peterselie, basilicum en bieslook. Voeg bijvoorbeeld wat bieslook toe aan de salade. Dit zorgt voor een enorme frisheid, wat een goede tegenhanger is voor een romige dressing of slasaus.

Specerijen

Naast kruiden zijn er ook specerijen. Veel mensen denken dat specerijen iets anders zijn dan kruiden, maar in principe zijn deze precies hetzelfde. De benaming ‘specerijen’ wordt vaak gegeven aan kruiden die uit verre landen komen. Voorbeelden hiervan zijn: peperkorrels, kruidnagel en kaneel. Hou je van couscous? Voeg dan eens wat kerrie, kaneel en zwarte peper toe. Dit zorgt voor een warme volle smaak aan de couscous. Een gegarandeerd succes!

Teveel kruiden gekocht?

Misschien heb je wel eens enthousiast kruiden in de winkel gekocht, of ze zelf in de moestuin gekweekt en heb je na het koken ontzettend veel kruiden over. Sommige groene kruiden, zoals munt en peterselie, verwelken snel wanneer ze geen water krijgen, waardoor je ze niet al te lang kunt bewaren. Een tip voor de volgende keer: sommige kruiden kun je in de vriezer bewaren! Bieslook is een perfecte kruid hiervoor. Stop het simpelweg in een plastic zakje en leg het in de vriezer. Wanneer je het weer eens nodig hebt, kun je het gelijk vanuit de diepvries toevoegen aan je gerecht. Eet smakelijk!