De mediterraanse keuken

koken
Koken kan iedereen…
17 mei 2017
Maak je gerecht bijzonder met kruiden!
Kruiden maken het verschil
27 september 2017

De mediterraanse keuken

mediterranean

De mediterraanse keuken

Kleurrijke gerechten uit de landen aan de Middellandse zee zoals Spanje, Italië, Griekenland, Tunesië en Turkije. Zonneschijn, vakantie een mooie zomeravond en lekker eten samen met familie mediterraneanen vrienden. Niet alleen zijn de gerechten uit de mediterrane keuken erg smaakvol en kleurrijk, het is ook nog eens een zeer gezonde stijl van eten. De mediterrane keuken zou je thuis ook wel dagelijks willen eten als je weet waar het allemaal uit bestaat.

Samen gerechtjes delen

Een overheerlijke luchtgedroogde ham, een goed glas wijn, olijfjes en lekker brood. Het zijn hapjes uit de Mediterrane keuken, in dit geval die van Italië. In Spanje worden kleine gerechtjes Tapas genoemd, dit wordt in Nederland ook steeds populairder. Fijn kleine gerechtjes, zowel warm als koud.. Zo kun je heerlijk een avond lang samen genieten en delen. In Nederland eten we dit als hoofdmaaltijd. Dat is net als met pizza in Italië.

Waar een mediterraans gerecht uit bestaat

De meest belangrijke ingrediënten van de Mediterrane keuken zijn groentes zoals knoflook, aubergines, courgettes, verschillende soorten uien en tomaten. Er wordt veelvuldig gebruik gemaakt van kikkererwten, linzen en bonen. Doordat, op Portugal na, alle landen van de mediterrane keuken aan de Middellandse zee liggen, wordt er zeer veel vis gegeten.

Veel variatie

Het is een ontzettend gevarieerde maar regio en streek afhankelijke keuken. Zo eet men in Spanje en Italië veel rijst en pasta. Dit zijn dan ook de landen die de meeste invloed hebben op de mediterrane keuken. Niet alleen de landen zelf hebben invloed, ook de verschillende streken zoals Napels, Florence en Bologna hebben een eigen keuken met typische gerechten die je voornamelijk daar kunt eten. Napels staat bekent om de pizza en Florence om haar Bistecca Fiorentina.

Het meest bekende gerecht uit de Spaanse keuken is paella, rijst met vis en schaal en schelpdieren. Een ander typisch gerecht uit Spanje is de koud gegeten Gazpacho soep.

De mediterrane keuken: samen eten en genieten van verse en goede producten die gecombineerd de meeste heerlijke gerechten vormen.