Rekening houden met voedselallergieën

trouwen corona
Tips voor trouwen tijdens Corona
16 september 2020
trends
Trends voor 2021: een nieuw begin
16 november 2020

Rekening houden met voedselallergieën

voedselallergieën

Ben jij een echte alleseter? Lucky you! Helaas heeft ongeveer 2-3% van de volwassenen een voedselallergie, bij kinderen komt dit iets meer voor. Als je een feest geeft waarbij eten geserveerd wordt wil je daarom graag rekening houden met deze allergieën. Als cateringbedrijf krijgen wij regelmatig te maken met gasten die last hebben van voedselallergieën. In deze blog vertellen we je meer over de meest voorkomende voedselallergieën.

Coeliakie

Officieel is coeliakie (glutenallergie) een auto-immuunziekte en geen allergie. Toch uit het zich op een vergelijkbare manier. Mensen die last hebben coeliakie kunnen producten met gluten niet verdragen. Dit betekent dat ze geen producten met granen kunnen eten. Het gaat bijvoorbeeld om pasta, koekjes en producten waar bijvoorbeeld bloem in is verwerkt zoals sauzen en gebonden soepen. Gelukkig bestaan er tegenwoordig veel producten die kunnen dienen als alternatief voor bijvoorbeeld bloem.

Koemelkallergie

Bij een koemelkallergie gaat het om de eiwitten in de koemelk die mensen met deze allergie niet kunnen verdragen. Koemelk zit in veel producten waar melk, kaas of boter in verwerkt is. Geitenmelk of geitenkaas is echter geen probleem. Koemelkallergie moet niet verward worden met lactose-intolerantie. Mensen met deze intolerantie kunnen helemaal geen zuivel verdragen, ook niet van andere dieren. Lactosevrije melk is echter geen probleem. Als je gasten ontvangt met een van beide allergieën zijn er gelukkig veel alternatieven voor zuivel, zoals bijvoorbeeld sojamelk, amandelmelk, havermelk of kokosmelk.

Kippeneiwitallergie

Mensen met deze allergie zijn allergisch voor kippeneieren maar ook voor eieren die lijken op die van kippen, zoals kwarteleieren. Dit is een lastige allergie, aangezien eieren in veel producten en gerechten zijn verwerkt. Denk bijvoorbeeld aan mayonaise, gebak, ijs en bonbons: allemaal producten die je terug kunt zien op bijvoorbeeld een bruiloft. Het is geen probleem om rekening te houden met een kippeneiwitallergie. Er bestaan namelijk verschillende producten die ei kunnen vervangen.

Rekening houden met allergieën

Zoals eerder gezegd bestaan er veel producten die allergenen kunnen vervangen. Sojamelk, ei-vrije mayonaise en glutenvrije bloem zijn tegenwoordig zelfs in de supermarkt verkrijgbaar. Soms kiezen we ervoor om de gast met een allergie een compleet andere maaltijd aan te bieden, wanneer het allergeen niet goed vervangen kan worden. Zolang wij op de hoogte zijn van de allergieën kunnen wij er rekening mee houden. Dat vinden wij een belangrijk onderdeel van gastvrijheid: voor iedere gast een smakelijke maaltijd.