Gezonde hapjes voor bij de borrel

bediening of buffet
Bediening of buffet?
9 juli 2018
school catering
School catering
7 augustus 2018

Gezonde hapjes voor bij de borrel

Gezonde hapjes voor bij de borrel

Gezonde hapjes voor bij de borrel

Lekker en gezond

Bij een borrel horen natuurlijk hapjes. En die hapjes moeten lekker zijn. Vaak gaat dit jammer genoeg niet gepaard met het woord ‘gezond’. Toch is het best gemakkelijk om gezonde hapjes lekker te maken. Er zit bijvoorbeeld veel omega 3 in hapjes met vis of zeevruchten. Hapjes met fruit bevatten daarnaast veel vocht en vitaminen. En hapjes met smaakvolle groenten, zoals radijs of courgette, zijn erg laag in calorieën. Bovendien maken kruiden en specerijen niet alleen het verschil in smaak. Deze hebben ook verscheidene voordelen voor je gezondheid. Hieronder zullen deze voordelen verder worden beschreven.

Gezondheidsvoordelen van kruiden en specerijen

Als eerste is het belangrijk om de verschillen tussen kruiden en specerijen te weten. Kruiden kun je zowel vers als gedroogd eten. Specerijen moeten eerst gedroogd worden voor je ze officieel specerijen kunt noemen. Hoewel elk kruid zijn eigen smaak heeft, zijn deze frisser van smaak dan specerijen. Specerijen hebben een intensere smaak, die kan variëren van warm tot scherp tot zout. Voorbeelden van kruiden en specerijen met voordelen voor je gezondheid zijn laurier, rozemarijn, kruidnagel en kaneel. Laurier werkt verlagend voor je bloedsuiker en is goed voor mensen met diabetes. Kaneel is een goede remedie tegen hoofdpijn. Ook rozemarijn werkt hier goed tegen, omdat dit onder andere de bloedcirculatie verbetert. Daarnaast is rozemarijn goed voor je lever, nieren en spijsvertering. Tot slot is kruidnagel rijk aan vezels en antioxidanten.

In contrast met borrelhapjes?

Het concept van een gezond borrelhapje staat ver van het traditionele beeld dat men van borrelhapjes heeft. Vaak denk je bij dit woord aan fingerfood dat druipt van het vet, zoals bitterballen en kippenvleugeltjes. Andere voorbeelden zijn krabkoekjes die vaak bij garnalencocktail geserveerd worden, mini pizza’s, mini loempia’s, bladerdeeg hapjes en kaaskroketjes. Geen van deze hapjes bevat de nodige hoeveelheid voedingsstoffen die een mens nodig heeft. Toch is het, zoals hierboven is uitgelegd, zeker wel mogelijk om smaakvolle en gezonde hapjes te serveren.

Gezonde catering

Catering voor zowel hapjes als complete maaltijden is het meest gezond wanneer dit uit een etnische keuken komt. Deze traditionele gerechten en hapjes worden namelijk altijd volgens authentieke recepten bereid. Dit betekent dus dat het niet zomaar fast food is dat je even uit de vriezer haalt en frituurt. Traditionele gerechten zijn vaak vers of een dag voor serveren bereid. Bovendien bevatten zij alleen de beste ingrediënten. Vooral wanneer deze gerechten voor catering doeleinden zijn.